woensdag 8 mei 2013

Vakantie Tsjechië

In Tsjechië hebben we een heerlijke week. Ondanks dat het zo begin mei nogal wisselvallig weer was met temperaturen van net boven het vriespunt tot circa 25 graden, soms flinke regen en soms heerlijk zonnig.
Vanuit een vakantiewoning in de omgeving van Jicin en Nova Paka hebben we uitstapjes gemaakt naar onder meer het Reuzengebergte, Jicin, het Boheemse Paradijs en de fraaie stad Hradec Králové.
In het Reuzengebergte of Krkonoše in het Tsjechisch, vernoemd naar de legendarische reus Krakonoš, kun je prachtige wandelingen maken door dichte bossen, langs diepe ravijnen, mooie watervallen en besneeuwde bergtoppen. De wintersportoorden Špindlerův Mlýn en Harrachov zijn goed startpunten voor zulke wandelingen.
In het centrum van Hradec Králové (Tsjechisch voor Koninginneburcht), de hoofdstad van Oost-Bohemen, vindt men een groot driehoekig plein met diverse prachtige historische gebouwen, waaronder de Heilige Geestkerk, de Witte Toren (niet wit) en de Clemenskapel.
Hradec Králové ligt op de plaats van één van de oudste nederzettingen van het land, bij de samenvloeiing van de rivieren de Elbe en de Orlice.
In het Boheemse Paradijs, een heuvelachtig landschap ten zuiden van het Reuzengebergte, vindt men diverse zogenaamde "rotssteden" en vele kastelen, kasteelruines en landhuizen. Met name de ruines van Trosky, het grootse Kost-kasteel, en de rotssteden bij Jicin en Besedice zijn zeer de moeite waard, maar gewoon ronddwalend op de fiets, motor of per auto kan ook op prachtige plekken terechtkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten