woensdag 10 oktober 2012

Geothermische energie bij Larderello in Toscane

Al rijdend door het prachtige Toscaanse landschap tussen de sfeervolle stadje Massa Marittima en Volterra stuitten we in de omgeving van Larderello ineens op vreselijk lelijke energiecentrales.

Geothermische energie in Toscane
Dan vraag je je af waarom men op zo'n afgelegen en mooie plek zulke afzichtelijk installaties heeft gebouwd. Maar na wat navragen/nazoeken bleek dat Larderello één van de eerste plaatsen in de wereld is waar geothermische energiewinning plaatsvindt.
Als sinds de oudheid is de regio bekend om zijn vulkanische activiteit en heet waterbronnen. Nu komt maar liefst 10% van de hoeveelheid geothermische energie die in de wereld wordt geproduceerd uit Larderello.
De plaats dankt zijn naam aan de Fransman François de Larderel die in 1827 een manier vond om boorzuur uit de vulkanische modder te winnen.
In 1911 werd de eerste geothermische energiecentrale bij Larderello gebouwd na diverse experimenten aan het begin van de 20e eeuw op energie op te wekken met behulp van de stoom.
Nu staan er diverse centrales die samen goed zijn voor een productie van bijna 5000 GWh per jaar en aan een miljoen Italiaanse huishoudens energie leveren.
Een mooie aanvulling voor het elektriciteitsnet waarvoor het grootste deel door fossiele brandstoffen wordt opgewekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten